Introducere
Nu contează dacă sunteți inginer sau artist de profesie – toată lumea are în inimă un designer interior. A fi designer înseamnă mult mai mult decât a crea logo-uri sau imagini complexe pentru o afacere sau un start-up. Acesta cuprinde un întreg proces de creare și rezolvare complexă a problemelor, totul centrat în jurul utilizatorului.
Credem că un ghid simplu cu pași acționabili poate ajuta pe oricine să gândească ca un designer. Totul se reduce la descompunerea gândurilor complexe în pași ușor de înțeles pe care oricine îi poate urma și crea opere de artă personale. Gândirea la design și marketingul merg mână în mână. Scriitorii nu pot crea conținut bun pentru designeri fără a înțelege procesul de gândire din spatele acestuia.
Principiile gândirii în design
Înainte de a descompune întregul proces de gândire a proiectării, merită să aruncăm o privire asupra celor patru principii pe care ar trebui să le urmeze toată activitatea de proiectare, așa cum sunt descrise de Christoph Meinel și Harry Leifer, de la Hasso-Plattner-Institutul de Design de la Universitatea Stanford, California:
„Regula umană: indiferent de scopul ei, toate activitățile de proiectare sunt de natură socială. Aceasta înseamnă că orice inovație socială vă va aduce în cele din urmă la punctul de vedere centrat pe om.
Regula ambiguității: Meinel și Leifer cred că ambiguitatea este inevitabilă și că proiectanții trebuie să păstreze această ambiguitate, experimentând la limitele cunoștințelor și abilității lor, pentru a vedea lucrurile diferit. ”
Regula de reproiectare: deoarece nevoile umane de bază rămân neschimbate, indiferent de cât de mult se schimbă societatea. Aceasta înseamnă că toate noile designuri sunt, de fapt, reproiectarea modului în care oamenii îndeplinesc aceste nevoi.
Regula de tangibilitate: prototipurile sunt un mod de a face tangibile ideile, pentru ca proiectanții să le comunice mai eficient.
Urmând aceste principii, procesul de gândire a proiectării poate fi împărțit în câțiva pași diferiți: reconstruiți, creați idei și creați.
De ce contează gândirea în design ?
Pur și simplu urmărirea procesului de proiectare nu este suficientă pentru a oferi conținut de calitate. Pentru aceasta, trebuie să înțelegeți de ce Design Thinking este atât de critic și de ce această abordare aduce atât de multe beneficii. Pentru început, Design Thinking încurajează creativitatea și stârnește inovația. Oamenii se bazează mai ales pe cunoștințe și experiențe și, în timp, creează modele pentru a-i ajuta să rezolve anumite situații. Aceste tipare pot limita modul în care vedeți lucrurile, mai ales atunci când vine vorba de rezolvarea problemelor. Gândirea la design vă ajută să spargeți aceste modele și să luați în considerare soluții alternative. Pentru unii, pare adesea ca terenul sănătos și neutru al rezolvării problemelor, deoarece combină atât gândirea analitică, cât și știința, cu intuiția și emoțiile.
Concluzie
Toată lumea ar trebui să-și îngrijească și să-și exerseze gândirea de design.
Doar pentru că există profesioniști care lucrează în industria grafică și de artă nu înseamnă că nu ai nimic de contribuit.
Mulți profesioniști independenți de succes lucrează adesea în nișe aparent fără legătură ca mijloc de plată a facturilor, doar pentru a se întoarce acasă și a proiecta pentru a trăi.
Urmați acest ghid simplu pentru a gândi proiectarea și încercați să-l aplicați zilnic – în curând veți observa îmbunătățirile rezultatelor dvs. și veți dori să continuați problema în continuare.